FAQ

Klubben

Är jag för gammal/otränad för att börja träna kampsport?
Den bild de flesta har av kampsport får de genom media och media rapporterar oftast från tävlingar på elitnivå. De utövare som du ser på sportkanalernas sändningar är elitutövare och absolut inte representativa för den stora massan som tränar kampsport. De allra flesta tävlar sällan eller inte alls och den enskildes träningsnivå ligger på allt mellan motionär och elit. När det gäller ålder så är man inte äldre än man gör sig – ta till exempel Larry Lindvall som började med thaiboxning vid 24 års ålder och slutade som amatörvärldsmästare och framgångsrik proffsfighter. För oss är det viktigt med mångfald och en åldersmässig blandning är minst lika viktig som att blanda kön, etnicitet, ambitionsnivå et cetera.

Måste man vara med på alla träningar?
Nej, det är inte mycket man måste här i livet. Det kommer dock att bli svårt att hänga med i träningen om du inte har som ambition att vara närvarande på merparten av passen under terminen. Dessutom är kampsport en lagsport eftersom man alltid tränar i par, och därmed är du medansvarig för dina kamraters utveckling på träningen. Självklart kan saker komma emellan, men faktum kvarstår att frekvent frånvaro från träningen får konsekvenser för både dig själv och andra. Därmed inte sagt att du ska försaka allt för träningen eller att du har ett ansvar att meddela frånvaro – även om det är lite gulligt med människor som ringer och talar om att de missar träningen för att de har en dejt.

Hur hårt kör ni med varandra på träningen? Slåss ni på riktigt?
Självklart slåss vi inte med varandra men vi håller på med kontaktsporter där vi sparras mycket.
Då och då stöter vi på folk som säger att de inte vill träna med oss utan hellre kör källarträning eller tränar på gym. De brukar ibland säga att det beror på att vi är hippies som bara fjantar runt, ibland på att vi kör hårt och har taskig attityd. Sanningen ligger precis mitt emellan, vi har hippieattityd och sparras ganska tufft, men säkert.

Har ni studentrabatt?
Nej, vi har ingen rabatt för någon grupp i samhället. Vi har istället låga avgifter för alla och medlemsavgifterna går till att betala lokal, utrustning, tävlingar, seminarier och annat som kommer medlemmarna till godo.

Kan man dela upp betalningen av avgiften och betala till exempel en gång per månad?
Nej, det går inte, vi har helt enkelt inte tid till att administrera flera olika betalningssystem.

Tar ni kort?
Jajamen! Swish har vi också.

Hur många är det som tävlar? Måste man tävla?
Det är i runda slängar 20% av de som tränar i klubben som tävlar och så brukar det se ut i de flesta kampsportsklubbar. Bland de som tävlar finns det allt från de som tävlar någon enstaka gång till de som verkligen satsar på sitt tävlande. Det råder absolut inget tävlingstvång utan det är den enskildes val att tävla, däremot stöttar hela klubben de aktiva vid tävlan och i deras förberedelser eftersom det för vår utveckling som klubb framåt. De aktivas framgång på tävling är därmed allas vår framgång.

Kan man betala bara för att träna i ert gym? Kan man gå på fyspassen utan att träna hos er?
Ja, om du bara vill gå på våra fyspass kostar det 1000 kr för en termin. Då får du också tillträde till vårt lilla gym.

Vad händer om man använder det man lär sig på träningen utanför klubben? Blir man utesluten?
En person som handlar i nödvärn har rätt att försvara sig själv och andra enligt svensk lag. Var gränsen för nödvärn går är upp till en domstol att bedöma, men självklart accepterar vi som klubb inte att någon av våra medlemmar missbrukar det som vi lär oss på träningen.
Vi har rätten att utesluta den medlem som på något sätt skadar föreningens anseende genom sitt beteende, oavsett om det sker på eller utanför träningen. Detta har vi gjort vid ett par tillfällen genom åren.

Får man träna på andra klubbar när man tränar hos er?
Självklart! Vi är väldigt måna om att alla som tränar hos oss ska göra det för att de tycker att vi är bäst för dem, inte för att de inte känner till något annat. Dessutom är utbyte mellan olika klubbar av godo och flera av våra instruktörer och utövare brukar passa på att träna på andra klubbar när de till exempel besöker andra städer eller är utomlands.
Tyvärr finns det klubbar som inte har samma policy, så det kan vara värt att kolla upp med dem du ska träna med. Vid tävlan är det god sed att endast tävla för en klubb och om du vill tävla är det viktigt att vara tydlig med vilken klubb som du tänker tävla för.

Kan man köpa utrustning av er?
Vi samarbetar med Nippon Sport och har ett bra avtal med dem samt bra rabatter på flera märken. Vi tar upp beställningar på utrustning ett par gånger per termin. Din instruktör informerar om när och hur.

Tar ni bara in nybörjare två gånger per år?Varför kan man inte hoppa in mitt i terminen?

Ja, vi har nybörjarstart i början på vår- och hösttermin. Se det lite som en språkkurs – det blir väldigt svårt att börja med konversationsspanska innan man har rett ut grammatik och hälsningsfraser. På samma sätt spenderar instruktörerna de första veckorna på terminen med att gå igenom grunderna med nybörjarna och det blir svårt att hänga med i träningen om man missar detta.

Måste man träna flera gånger i veckan?
Man måste ingenting, men vill man lära sig något så måste man lägga ner tid på det. Den som av någon anledning missar träningar ofta kommer att få stå ut med att de andra i gruppen går vidare i ett snabbare tempo och att det kan bli svårt att hänga med i träningen efter ett tag. Instruktörerna anpassar träningen efter vilken nivå gruppen ligger på.

Kan man få avgiften tillbaka om man slutar träna innan terminen är slut?
Nej, vi betalar inte tillbaka avgifter. Om blir långtidssjuk eller skadad så att du inte kan träna så får  du ha avgiften tillgodo till nästa termin, läkarintyg krävs dock för detta.

Måste man städa, vara på Norremark eller nattvandra? Kan man inte köpa sig fri från det?
Ja man måste.

MMA

Jag kan bara träna max en-två gånger i veckan. Då borde väl MMA vara det bästa att träna eftersom man får lite av varje?
Nej, snarare det värsta. Någon har liknat MMA vid kampsportens triathlon – en sport där man simmar, cyklar och därefter springer – eftersom det kan ses som en blandning av olika kampsporter. En mer passande jämförelse skulle vara att triatleterna springer under vattnet med en cykel på ryggen. MMA är en komplex sport som tar tid att ens lära sig grunderna i. Kan du bara träna en-två gånger i veckan bör du lägga den lilla tid du har på att lära dig grunden i EN sport.

BJJ

Måste man träna i gi (dräkt)?
Som nybörjare behöver du inte någon dräkt de första veckorna, men ju snabbare du skaffar dig en desto snabbare kommer din utvecklingskurva att bli. Att vi har dräkt på oss har egentligen inte så mycket med tradition att göra som att det hjälper vid teknikinlärning. Teknikerna i BJJ bygger  på hävstångsprinciper och dessa är lättare att tillämpa om man har något att greppa i. Har man väl lärt sig detta går det lätt att överföra till såväl No Gi som MMA – tvärtom är betydligt svårare.

Hur snabbt får man svart bälte i BJJ?
Bälten i BJJ skiljer sig ganska markant från bälten i andra asiatiska kampsporter i det att man aldrig genomför en gradering där man visar upp tekniker för en instruktör som sedan bedömer om man får ett nytt bälte eller ej. I BJJ är det istället helt upp till instruktören när han eller hon vill ge dig ett bälte och det baseras på lika delar tekniskt kunnande, fightingförmåga samt hur du beter dig både i och utanför klubben. Den första graden (blått för vuxna, gult för juniorer) brukar de flesta få så småningom – beroende på hur ofta man tränar, tävlingsframgångar et cetera kan det ta mellan 1-4 år. Därefter blir det svårare och långt ifrån alla kommer förbi det första bältet. De som tar sig till svart bälte har aktivt tränat BJJ i minst 7-8 år, oftast mer.

Thaiboxning

Är thaiboxning och K-1 samma sak?
K-1 är framförallt en organisation som arrangerar tävlingar på professionell nivå. De har ett särskilt regelverk för stående fighting som ligger ganska nära thaiboxning, även om det skiljer sig. Under detta regelverk tävlar såväl thaiboxare som utövare av andra stående stilar som till exempel kickboxning. K-1 arrangerar även tävlingar i MMA.