MMA

MIXED MARTIAL ART – MMA


Våra MMA-instruktörer har lång erfarenhet av MMA, både som instruktörer och som tävlande och är utbildade av bland annat Svenska MMA Förbundet. Vi har också flera utbildade ring- och poängdomare. Vår huvudinstruktör Ulf Elm var den som tog MMA till Växjö i mitten av 90-talet och flera i dag professionella MMA-fighters har startat sin karriär här på Titans i Växjö.

MMA började som en öppen tävlingsform där utövare från olika kampsporter kunde mötas under ett gemensamt regelverk för att testa olika teknikers och taktikers effektivitet. Idag är dock sporten MMA en egen sport bland andra, med tävlingar på både amatör- och professionell nivå. Sporten är väl reglerad för att garantera utövarnas säkerhet. Sporten växer snabbt över hela världen och ett flertal stora organisationer anordnar tävlingar – av vilka UFC förmodligen är den mest kända – men det är i sammanhanget viktigt att känna till att de professionella utövare vars matcher syns i media är den yttersta eliten bland en enorm gräsrotsrörelse, där alla tränar och tävlar på sin respektive nivå.

MMA är en förkortning av Mixed Martial Arts vilket är tänkt att ge en bild av hur sporten ser ut – en blandning av olika kampsporter som muay thai, brottning, boxning och brasiliansk jiu-jitsu. Träningen är anpassad för att behärska sportens olika delar, men det är väldigt vanligt – nästan självklart – att de som tränar MMA också tränar exempelvis muay thai och BJJ för att bli bättre i sin MMA-teknik.

Växjö Titans är självklart anslutna till Svenska MMA Förbundet och vår kassör Kristina Gustafsson sitter dessutom med i förbundets valberedning. Vi deltar i tävlingar i Svenska MMA Ligan och har som bäst ett SM-brons i Amatör-MMA genom Tor Sohlström. Vi har även utövare med proffsmatcher bakom sig.

För träning i MMA-gruppen behöver du först och främst bekväma träningskläder, utan fickor, dragkedjor eller annat som kan skada träningspartners. Efter fyra veckor behöver du MMA-handskar, benskydd och tandskydd samt gärna suspensoir.

Du ska ha fyllt 16 år för att träna MMA, men man kan med fördel träna BJJ och/eller thaiboxning fram tills man har åldern inne. Då kommer du att ha ett rejält försprång.

UTRUSTNING

SPARRINGHANDSKAR
TANDSKYDD
BENSKYDD
SUSPENSOIR