Evenemangskalender

juni 2017
m ti o to f l s
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930EC

Följ oss:

Växjö Titans på Facebook Följ oss på Twitter
Kolla in våra bilder på Flickr Titans Bambuser-kanal
Kolla in våra Youtube-klipp Prenumerera på RSS

MMA

17 juli, 2010

Våra MMA-instruktörer har lång erfarenhet av MMA, både som instruktörer och som tävlande. Vi har också flera utbildade ring- och poängdomare. Faktum är att det var vår huvudinstruktör Ulf som tog sporten till Växjö i början av 1990-talet. Han tillhör den första generationens MMA-utövare i Sverige. Flera i dag professionella MMA-fighters har startat sin karriär här på Titans i Växjö.

MMA web

Kärt barn har många namn brukar det heta och MMA har – sedan sporten först beskrevs i antikens Grekland omkring 600 f. Kr. – kallats bland annat Pankration, Shooto, Vale Tudo och No Holds Barred.  Alla dessa namn syftar i någon mån på att det rörde sig om sporter där man slogs på riktigt och med få (eller inga) regler. Idag är dock sporten MMA en etablerad publiksport, i Sverige ansluten till Riksidrottsförbundet, med ett extensivt regelverk för att garantera utövarnas säkerhet. Sporten växer snabbt över hela världen och ett flertal stora organisationer anordnar tävlingar – av vilka UFC förmodligen är den mest kända.

MMA är en förkortning av Mixed Martial Arts vilket är tänkt att ge en bild av hur sporten ser ut – en blandning av olika kampsporter som thaiboxning, brottning, boxning och jiu-jitsu. Detta ger dock en något missvisande bild av verkligheten. Kampsporter som blandar stående kamp med liggande har nämligen funnits länge. Till exempel ingick sporten Pankration (grekiska=all+styrka) – vilken troligtvis är ursprunget till såväl brottning som boxning – i de antika olympiska spelen. Man slog, sparkade, kastade och ströp varandra tills någon gav sig – genom att höja ett finger i luften, – eller till dess att solen gick ner och man avgjorde matchen genom climax. Climax innebar att man slog varandra varannan gång, utan att skydda sig, tills någon vek sig. Regelbrott inskränkte sig till bett och ögonpetning och bestraffades genom att domaren utdelade spöstraff under matchens gång. Man tävlade naken och dödsfall under match var inte ovanliga

Vi har kommit en lång väg sedan dess. Till exempel tävlar vi inte nakna utan har shorts eller speedos på oss. Sedan har självklart en hel del regler tillkommit för att skydda de tävlande och man kan inte längre påstå att allt är tillåtet. MMA kan ses som ett samlingsnamn för tävlingar där man blandar stående kamp med slag och sparkar och liggande kamp med kast och låsningar mot hals och leder. Ibland får man slå och sparka på marken, ibland inte. Ibland har man mycket skydd på sig, ibland endast tunna handskar. Tävlingar finns på såväl proffs- som amatörnivå och Titans fighters har gjort bra ifrån sig i amatörtävlingar.

Titans instruktörer har tränat MMA länge och genom åren tränat och stiftat bekantskap med flera internationellt framgångsrika fighters och instruktörer, bland andra Omar Bouiche, Waldo Zapata, Rodrigo ”Minotauro” Nogueira, Demian Maia, Robert Drysdale, Ronaldo ”Jacaré” Souza, Rolles Gracie, Jake Shields, Eddie Bravo och Frank Shamrock.

För träning i MMA-gruppen behöver du MMA-handskar och tandskydd samt gärna suspensoir om du är grabb.
Vi kör ett pass renodlad MMA i veckan samt ett pass strikning och ett pass grappling. Dessutom är det bra om du går på våra fyspass också.

Vi har ingen juniorträning i MMA, du måste ha fyllt 16 år för att träna MMA, men man kan med fördel träna BJJ och/eller thaiboxning fram tills man har åldern inne. Då kommer du att ha ett rejält försprång.

Comments are closed.