Hur ska vi kunna tävla mot detta?

Följande läste jag i en gratistidning med annonser för de olika gymen i stan:

“Bodycombat är förkoreograferad kampsportsträning i gruppform med tekniker från bland annat karate och thaiboxning. Det som skiljer Bodycombat från traditionell kampsportsträning är att du utdelar sparkar och slag mot din egen spegelbild. Konceptet ägs av Les Mills, fitnessvärldens största utbildningsföretag inom gruppträning.” – Les Mills äger alltså rätten att säga så här. Vi får till exempel inte påstå att det vi gör är Les Mills (om vi nu skulle vilja det…) medan de tydligen kan kalla det de håller på med för kampsportsträning. Lite som att Kalle Anka skulle vara en bra beskrivning av Mellanösternkonflikten, eller att Enya skulle vara techno.

Men det slutar inte här. “Under passet är varannan låt en “combatlåt” och då ligger fokus på teknik, medan träningen under “powerlåtarna” har ett högre tempo och mer puls. När passet avslutas med en avslappningslåt kan du räkna med att ha tränat både styrka och kondition samtidigt som du finslipat slag- och sparkteknik.” – Detta tränas alltså på ett gym i stan inte alltför långt från Titans. Jag vet ju vart jag ska bege mig när jag känner att jag behöver FINSLIPA min teknik! Om jag sedan blir hälften så cool som människorna på reklambilden så är i vart fall jag nöjd.

Jag trodde faktiskt att jag hade varit med lite för länge för att bli upprörd över sådant här. Jag trodde faktiskt att kampsport de senaste tio åren hade vuxit så mycket i popularitet, visats så mycket på tv, skrivits om i så många livsstilsmagasin et cetera att folk någonstans hade börjat fatta grejen. Men tydligen är jorden, i många människors ögon, fortfarande platt.

/Ulf

13 Responses

  1. Två stycken episkt dåliga vänsterjabbar.

    Tom. jag skulle kunna sparka honom i röven när han står så!

  2. Ett ytterligare problem är även att de som utövar Body Combat faktiskt tror att de tränar kampsport. Jag vet av egen erfarenhet, eftersom jag jobbar på ett gym som har just detta pass, hur människor pratar kring det samt skapar en uppfattning som kan med stor sannolikhet uppfattas som felaktigt… I alla fall förstår inte jag meningen med att köpa lindor till ett sådant pass, eller vad det skulle ha för effekt… troligen för att det ska se lite fräckare ut. Hur som helst är detta Les Mills program något som är inköpt samt populärt hos de flesta gym i Växjö och även andra städer i Sverige samt övriga världen. Huruvida det kommer problematisera synen på kampsport och vad det kommer innebära är för mig mer än ett faktum. Dock får man i nuläget nöja sig med att själv veta vad det innebär, samt att de på gymmen förhoppningsvis kommer inse vad den egentliga kampsporten handlar om.. Ett sådant exempel kan möjligen vara att du i den riktiga utövningen faktiskt har en motståndare som slår på dig eller att varje rörelse inte sker i en viss takt till musiken… inga drastiska skillnader, eller?

  3. Ack, ack, ack, ack. Läser på Les Mills hemsida, Ja vad ska man säga!

    Man beskriver passet som en “Kamp” där man i uppvärminingsfasen får lära sig alla rörelser etc. för att ställa in sig och sin hjärna “for the battle ahead”. WOW, det låter ju hur fräckt som helts, vad är nästa steg? Inte nog med att man med ett tydligen förutbestämt rörelsemönster faktiskt kan besegra sin motståndare, man ska också -and here’s the knockout, Jag skriver det på engelska för det förstärker verkligen idiotin och karatekidkonceptet- “Visualise your opponent and unleash into your first fight combination”. Detta efterföljs av olika Power- och Combat-steg under passet där man instrueras “Fight for your life, inject all your power and energy into your combinations as you challange your imaginary opponent”. Behöver man igentligen kommentera över huvudtaget? I slutet av passet trappas det iaf upp och för att besegra sin motstånda så använder man sig av “Muay Thai stadiet” där man bokstavligen pulveriserar sin sk. “motståndare”.

    Inte konstigt att folk tror sig hålla på med kampsport, hallå! man har ju motståndare och allt!!! What’s the difference?

    Sekt snarare än träningsform? Känns som en hjärntvätt.

  4. Inte mycket kampsport om man tar bort kampmomentet och det dessutom inte är någon sport utan ren motionsträning.

  5. Jag blir orolig på riktigt. Inför terminsstarten kommer förra terminens Bodycombat deltagare ramla in hos mig och påstå att dom har kampsportsvana. Det kommer bli svårt att hantera…

  6. Var inte orolig Niklas. De flesta kommer att vända i dörren när de inser att du inte låter dem slå och sparka i takt till fräsig musik 😉

  7. Gäääääääääsp! Låt dom hållas. Jag är “för trött för att bli trött”. Se det positivt istället. Det blir mycke extra-jobb för Melker o resten av stans kotknackare, idrottsläkare och sjukgymnaster när fånarna som gått på det här går sönder av skuggboxning och mits-träning där ingen rättar till felen. Det här är ett av få fall där man faktiskt kan räkna med att dumhet straffar sig.

  8. HAHAHA!!! Heroes made here!! Helt fenomenalt!

  9. Jag tycker vi ska passa oss… snart dansar de in på Titans o sparkar ner oss i takt med musiken!

  10. Jag googlade runt lite och råkade hamna här. Jag är Combatinstruktör och anser att ni inte riktigt har förstått vad BC går ut på. BodyCombat är kampsportsinspirerad träning där slag- och sparkkombinationerna är hämtade från olika kampsporter, så långt har ni rätt. MEN, det är inte kampsportsträning så som den kampsportsträning som vi verkar vara utövare av. Det är ingen som tror att de är vana kampsportare efter att ha tränat BC, vad har ni fått det ifrån? BodyCombat är gruppträning som riktar sig till människor som tränar på gym och vill ha effektiv och rolig konditionsträning.

    Många av deltagarna känner sig otroligt häftiga och coola när de får känna sig som en ”riktig fighter” under klasserna, vad är det för fel med det? Och jag vågar nog påstå att ”Heroes are made here” nog kan stämma i vissa fall, i alla fall för de människor som upptäcker en träningsform som de älskar och som kan få dem att upprätthålla träningsmotivationen och komma i form.

    Har ni ens provat BodyCombat innan ni uttalar er? Givetvis får var och en ha sin egen åsikt, men jag tycker allt att man får prova först så att man vet vad det är man talar om…

  11. Hej Bullen!

    Vad kul att du har hittat till vår blogg!

    Detta – taget från Les Mills egen beskrivning av Body Combat – är det jag invänder mig mot i första hand:

    ”Bodycombat är förkoreograferad kampsportsträning i gruppform med tekniker från bland annat karate och thaiboxning. Det som skiljer Bodycombat från traditionell kampsportsträning är att du utdelar sparkar och slag mot din egen spegelbild. Konceptet ägs av Les Mills, fitnessvärldens största utbildningsföretag inom gruppträning.”

    Som utövare och instruktör i thaiboxning och även tidigare i karate så anser jag att det ligger ungefär lika mycket i detta påstående som i att säga att torrsim endast skiljer sig från vattenpolo i att det inte utövas i vatten.

    Jag har erfarenhet av såväl BodyCombat som Boxercise (jag instruerade på gym för ett antal år sedan) och vet att de flesta instruktörer och tränande i dessa koncept totalt saknar erfarenhet och kunskap om vad som är kampsport och inte – och det behöver man heller inte ha så länge som man inte hänvisar till just kampsport. Det är helt okej att träna BodyCombat om man tycker att det är kul och utmanande, det jag vänder mig mot är instruktörer som säger till exempel ”Nu knäar vi som en thaiboxare” eller varför inte ”det brasilianska dödsgreppet” som en person jag känner hörde på ett BC-pass härom veckan.

    Vi på Titans får ibland ner folk som har tränat BC eller Boxercise på något gym och har fått en totalt skev bild av vad kampsport är för något. Jag tror inte att det är så många som kommer från oss till gymmen med en totalt skev bild av vad gymträning är. Däri är skillnaden enligt mig.

  12. Vi som tränar Body Combat tror inte att vi utövar någon kampsport, och det är inte heller någonting vi vill. I så fall hade vi sökt oss till klubbar så som er.

    Body Combat är en KAMPSPORTSINSPIRERAD träningsform, vi är medvetna om att vi inte kan tävla med er, men som sagt; det är inte det vi vill. Kampsportinspirerad betyder inte att det är kampsport, däremot har man lånat slag från diverse olika kampsporter, och gjort om dem så att de ska passa bättre som ett konditionspass.

    Martin säger att vi ”går sönder av skuggboxning och mitsträning där ingen rättar till felen”. För det första så använder man inte mitsar i Body Combat, och för det andra så är instruktörerna noga med att visa alla slag och sparkar, och rättar till där det behövs. På mitt gym brukar vi också stanna kvar efter passen och gå igenom tekniker.

    Det är intressant att se att ni är så häftiga och måste försvara er och er rena, ädla kampsport mot oss fjollor som står och viftar lite och tror att vi håller på med kampsport. Ungefär lika coolt som om en basketspelare klankar ner på en badmintonspelare, för att en badmintonboll är mycket fjolligare än en mastodontbasketboll, dvs helt orelevant då det rör sig om två skilda saker.

  13. Hej J!

    Läste du över huvud taget mitt svar ovan? Som sagt så är det helcool att ni har hittat ett roligt sätt att konditionsträna och ni ska absolut fortsätta med det. Men varför måste ni använda kampsportstermer och -begrepp i träningen när det enligt er inte är kampsport? Uppenbarligen har ni instruktörer lite att jobba med i kommunikationen med era kunder eftersom flera av dem får uppfattningen att det är kampsport ni håller på med.

    Att man inte använder mittsar i bodycombat är jag fullt medveten om (jag har som sagt själv instruerat på gym) men det finns ”kampsportsinspirerade” pass på gymen där man gör det, och min kritik är inte enbart mot bodycombat. Det är jättebra att ni gyminstruktörer är noga med att lära ut teknik, men frågan är var ni lär er tekniken i första hand? Hittills har jag inte sett en enda gyminstruktör som har en korrekt, och därmed skadeförebyggande teknik för slag, sparkar och mittshållning. Att det inte är fler skador i er verksamhet beror förmodligen på att de flesta som tränar inte väger så mycket och därmed inte slår så hårt rent naturligt.

    Jämförelsen med badminton och basket är lysande – jag tror till exempel att basketföreningar skulle ha en del synpunkter om badmintonspelare började kalla badminton för en ”basketinspirerad sport” och slänga sig med baskettermer under träningar och matcher. Det vi håller på med och det ni håller på med är helt riktigt två helt olika saker – vi har verkligen inte påstått något annat. Det är ni dessvärre lite dåliga på att göra – i alla fall om man utgår från Les Mills egen beskrivning av bodycombat och de förvirrade individer som kommer till oss för att gå vidare med sin kampsportsträning. Frågan är vilka det egentligen är som har hävdelsebehov?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *