Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ)

Titans har ett instruktörsteam i BJJ där samtliga innehar graden lila eller högre. Inte mindre än åtta lilabälten, fyra brunbälten och ett svartbälte finns  på plats för att välkomna och vägleda er som börjar träna med oss. Kom och ta del av mer än ett halvt sekels samlad erfarenhet av BJJ!

 

Bjj web

Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) är en mjuk (läs följsam) men hård (läs skiteffektiv) stil av fighting. Mitsuro Maeda var en framgångsrik elev till Jigoro Kano, judons grundare. Han begav sig ut i världen för att slå den med häpnad. Maeda gick utmaningsmatcher mot boxare, brottare och diverse starkemän och besegrade alla genom att ta matchen till marken och där avsluta den med strypgrepp och låsningar mot leder som tvingade motståndaren att ge sig. Han hamnade till slut i Brasilien där han började lära ut Jiu-jitsuns ädla konst till dåtidens ungdom, vilka fortsatte att träna långt efter att japanen hade flyttat hem till Japan igen. Brazilian-Jiu Jitsu var född.

I BJJ har alltid kampen varit det centrala och den har därmed mer gemensamt med brottning eller judo än med de flesta andra jujutsustilar där kampträning ofta får stryka på foten till förmån för stilistiska uppvisningstekniker. BJJ har utvecklats till en egen sport med regler som påminner om judon men där fokus ligger mer på markfight och där reglerna tillåter fler sorts submissions. Dessutom ställs det i BJJ höga krav på att teknikerna ska fungera även under andra förutsättningar, till exempel i MMA.

Ulf som är vår huvudinstruktör har vid ett flertal tillfällen tränat på plats i Brasilien under ledning av namnkunniga utövare (och flerfaldiga världsmästare i BJJ) som Leozinho Vieira, Demian Maia, Robert Drysdale och Ronaldo “Jacaré” Souza. Han har även delat matta med utövare som Rodrigo “Minotauro” Nogeira, Saulo Ribeiro och Alexandre Paiva med flera. Ulf mottog sitt svarta bälte av Waldo Zapata 2013.

Titans fighters har även tävlat med framgång på flera stora tävlingar, bland annat EM i Lissabon. Vi tävlar under teamet Viva Zapata.

I BJJ tävlar man i vikt-, ålders- och bältesklasser för att matcherna ska bli så jämna som möjligt. Färgen på bältet visar din skicklighetsnivå i BJJ och ett nytt bälte delas ut av instruktören när denne anser att den tränande har nått tillräckligt hög nivå. Ett bra mått på en framgångsrik klubb är att nivån på de tränande spänner över hela spektrat och på Titans finns så gott som alla bältesfärger (vitt, gult, orange och grönt för juniorer – vitt, blått, lila, brunt och svart för seniorer) representerade. Som tränande i BJJ går det även att tävla i så kallad Submission Wrestling, som påminner om BJJ men utövas utan dräkt och har något annorlunda regler. Även här har Titans fighters tävlat med framgång.

För träning i BJJ-gruppen behöver du till att börja med bara bekväma träningskläder, efter fyra veckor behöver du tandskydd och en träningsdräkt (gi).

BJJ Junior (8-13 år)

Träningen skiljer sig inte så mycket från vuxenträningen i BJJ men vi har valt att plocka bort tekniker som kan vara skadliga för unga kroppar och knoppar. Träningen sker  lekfullt och enkelt och börjar med uppvärmning med olika gymnastiska rörelser och sedan teknikövningar tillsammans med partner.

Brottningsmomenten tränar vi in genom drillar där man tränar mot varandra. I slutet på träningen “rullar” vi några omgångar och gör detta på ett prestigelöst sätt där alla går från träningen och har lärt sig något nytt. Ofta är vi vuxna med och brottas med barnen vilket är väldigt uppskattat.

Vi är måna om en positiv stämning i gruppen och i de fall där det blir gråt och tandagnisslan tar vi tag i det direkt. Ibland tar vi ett samtal med hela gruppen om vi känner att det beror på något som vi vill undvika. Efter träningen tackar alla varandra för god träning och berömmer varandra för något man gjort bra. Det är absolut inget krav att tävla, men flera av våra duktiga juniorer har tävlat med väldigt gott resultat, vilket vi ser som ett framgång för hela gruppen.

Det kostar ingenting att prova och det enda man behöver ha med sig är bekväma träningskläder (långbyxor och t-shirt är bra) samt en vattenflaska. Efter någon månad behöver man en gi (träningsdräkt) och eventuellt ett tandskydd.

OBS! Vi har höjt intagningsåldern i juniorgruppen till 8 år. De barn som tränat tidigare och som är yngre får givetvis fortsätta träna!