Fit For Fight FYS

fys1

Fit For Fight är ett koncept som vi på Växjö Titans har utvecklat och fortsätter att utveckla baserat på såväl kampsportstraditioner som modern idrottsvetenskap och träningslära. Kort och gott gör vi det som funkar för att bli Fit For Fight – oavsett om ditt mål är att gå i clinch med en motståndare eller att göra din kropp till en stridsmaskin kapabel att demolera en strejkande kopiator och lasta upp kontorsmateriel i ett rasande tempo. En funktionell kropp – eller rörelseapparat som en del säger – definieras nämligen mer av vad den är kapabel till än av den aktivitet som dess ägare väljer att utöva för att definiera sig själv.

Inom kampsporterna finns en lång tradition av övningar för att förbereda kroppen på kamp – att kunna utdela och ta emot slag och sparkar, kasta motståndaren till marken och kunna ta sig loss från underläge, att vara stark, snabb, explosiv och uthållig nog att kunna göra det över en längre tid och samtidigt hålla sig skadefri. Många av dessa övningar har glömts bort eller förvanskats genom åren på grund av brist på kunskap. men vi på Titans har gått så nära källan som möjligt och analyserat dem utifrån såväl modern träningslära som genom vår gedigna kunskap i våra sporter. Vid behov har vi lagt till kompletterande övningar för att kompensera för de krav och eventuella brister som våra kroppar tenderar att ha i vårt moderna samhälle. Till vår hjälp har vi haft framförallt Waldo Zapata som är licensierad korrektionell funktionell tränare genom Elei! ko och som har utvecklat ett eget koncept kallat SPR – Stark På Riktigt, Smidig På Riktigt – och som har lång erfarenhet av att träna elitutövare av kampsport.

 

Kort beskrivning av passen:
Styrke- och uthållighetsfys (tisdagar) – Här fokuserar vi på att utveckla styrka och mjölksyretålighet i våra stora, kraftfulla muskelgrupper och att bygga uthållighet i såväl hjärta som andningsmuskulatur. Varannan vecka kör vi så kallad Prevens – ett komplex av övningar med skivstång som används av brottningslandslag världen över och som tveklöst är ett av de mest effektiva sätten att bygga uthållig styrka i armar, ben och rygg och som även bygger en stark bål. Varannan vecka fokuserar vi på helkroppsövningar med kroppsvikten, viktplattor eller kettlebells. Passet utförs i grupp men alla jobbar på i det tempo och med den vikt som passar dem bäst. Stor pepp utlovas!

 

Cirkelträning (fredagar) – Här delas träningen upp i ett antal stationer där vi vid varje station gör en viss övning under en bestämd tid. Redskapen kan vara alltifrån kettlebells, resårband, pilatesbollar, rep eller den egna kroppsvikten och vi går två eller flera varv runt under ledning av instruktör. Träningen blir väldigt varierad och förutom styrka och uthållighet så förbättrar vi även vår rörlighet och koordination i många rörelser som är direkt överförbara till såväl kampsportstekniker som till andra aktiviteter och som hjälper oss att ha en stabil kroppshållning vid lyft och under yttre påverkan.

 

Funktions- och rörelsefys (söndagar) – Här bygger vi en funktionell rörlighet och styrka genom att använda framför allt vår egen kroppsvikt i övningar där vi tar ut rörelserna ordentligt. Metoderna vi använder har sitt ursprung i framförallt SPR men vi använder oss även av övningar från andra koncept för funktionell rörelseträning som till exempel MAQ och Gymastica Natural. En bra genomkörare för hela kroppen som kommer att förbättra din återhämtning och göra det lättare för dig att träna och röra dig skade- och besvärsfritt.