Hur man tävlar i en sport ingen på plats kan reglerna till och ändå vinner!

Söndag 3 juni, Nybro Nordic Budo Submission Battle – nio Titaner väntar på matchstart tillsammans med sin coach som lider av jetlag efter en Usa-resa och endast har sovit ett par timmar. Regelgenomgången har i princip bestått av att domaren har förklarat att han aldrig har dömt enligt reglerna innan och det enda som egentligen gås igenom är vilka tekniker som inte är tillåtna. Coach Ulf har en massa frågor om benlås efter att ha tränat Sambo med Steve Koepfer i New York och undrar helt enkelt vilka som är tillåtna. Knappt några visar det sig. Svenska SW-förbundet har efter senaste SM valt att gå över till FILA:s regler för så kallad Grappling och ingen har riktigt koll på vad som gäller, men med IPhone i högsta hugg och en pdf med de knapphändigt översatta reglerna på svenska nerladdad är coach och även deltagare redo för drabbning. Häng med bortom klicket för att se hur det går!Först ut var killarna i Nybörjare -77kg, Kim Ludvigsson, Anders Hellström och Erik Johansson, samtliga debuterade som tävlande. Kim och Anders mötte varandra i första matchen och gick hårt fram, Anders fick in ett par nertagningar och Kim var nära att sätta två giljotinstrypningar. Anders vann till slut på poäng. Eriks motståndare kom från Karlskrona Judoklubb och fick in en nertagning tidigt i matchen, men Erik vände och styrde sedan matchen helt ovanifrån tills det var en halv minut kvar och motståndaren lyckades ta rygg underifrån och få in en strypning. I finalen ställdes Anders mot judokillen och det blev en viljornas kamp eftersom bägge var väldigt trötta. Anders drog det längsta strået och vann genom riktig kämpaanda!

Härnäst var det dags för nybörjare -84kg där Robin Björk och Hampus von Platen ställde upp. Hampus tävlade för första gången och mötte en motståndare från hemmaklubben Nybro Kampsportscenter som snabbt kopplade upp en kimura och kastade Hampus med den. Hampus lyckades dock scrambla ovanpå och styrde därefter matchen helt med sitt toppspel och genom att lyssna på coachen. Robins motståndare kom från Växjö Ju-Jutsuklubb och Robin kändes ett nummer för stark i den matchen och fick till en nertagning. Motståndaren gick på ett fotlås i en scramble, men Robin tog sig ur det och svarade genom att ta rygg och sätta en strypning. Finalen gick mellan Robin och Hampus, som denna dag fick till sitt game väldigt bra och vann på poäng.

Dags för avancerade: Ricardo Chavez debuterade i SW men fick gå i avancerade -66kg på grund av sin MMA-erfarenhet samt att ingen motståndare fanns i hans viktklass -62kg. Ricardo mötte en duktig kille från Kalmar Fightzone som sedermera vann klassen, Ricardo jobbade bra men storleks- och erfarenhetsskillnaden blev för mycket denna gång. Det är bara att hoppa upp på hästen igen nästa tävling! Linus Johansson var direkt i final i avancerade -71kg och tog efter en stunds avvaktande kommandot med en blixtsnabb singleleg takedown. Motståndaren kopplade upp en tight rubber guard, men Linus hade inga problem att undvika attackerna och vann på poäng.

I avancerade -77kg ställde både Omid Shwan och Jakob Tallefors upp, och Omid hade lite oflyt när han snabbt tog ner Jonas Johansson från Karlskrona Judoklubb men fastnade i en snortight giljotin och fick klappa. Jakob mötte i första matchen rutinerade Erik Friberg från Kalmar Fightzone och drog guard direkt för att därefter attackera med trianglar och armlås. Erik lyckades passera till side, men Jakob tog sig tillbaka till guard och svepte till topposition. Med 30 sekunder kvar stog det 3-1 till Erik och Jakob hann aldrig hämta upp poängen. Erik vann sedan hela klassen efter två matcher vunna på submission.

Nio deltagare, tre guld, ett silver samt väl godkända insatser av samtliga blev resultatet för Titans! Hampus korades dessutom till bästa fighter bland nybörjarna! Tävlingen var välarrangerad förutom att domaren inte behärskade reglerna något vidare, det påverkade dock inte utgången av någon av matcherna så det var lika för alla. Frågan är hur det kommer att bli med SW-tävlingar i Sverige i framtiden, officiellt kör förbundet enligt FILA:s regler för Grappling men många tävlingsarrangörer verkar motsätta sig det. Tiden får utvisa vad det blir av det, men så länge submission är matchvinst går det alltid att vinna oavsett poängregler!

/Ulf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *