Thaiboxning

Vi på Växjö Titans kan det där med thaiboxning, vi har pysslat med det i över 10 år.  Vi har tävlade på elitnivå, och flera av våra instruktörer har tränat och tävlat på plats i Thailand. Bland våra instruktörer finns även utbildade domare. Och som enda klubb i stan har vi en full size 7×7 meters tävlingsring.


Thai web

Thaiboxning, även kallad Muay Thai, kommer precis som man kan ana från just Thailand och är en kampmetod som kan ha fötts på de hårda slagfälten för många hundra år sedan. Idag är det dock en modern, och säker, ringsport som kännetecknas av hårda närkamper med teknisk finess och en publik som skriker “HEEEEYYYY!!!” så fort någon träffar (eller missar kraftigt) med en saftig rundspark.

Thaiboxningen genomgick en del förändringar för att bli en ren och prydlig sport. För allas trevnad började man använda boxhandskar istället för hamparep doppat i kåda och krossat glas och anammade boxningens regler. Ja, förutom att man då fick sparka, knäa och armbåga motståndaren över hela kroppen samt kasta honom eller henne till golvet. Så småningom tillkom även amatörregler där man tog på sig mer skydd och ändrade reglerna ytterligare för att skydda sina fighters. I Sverige praktiseras amatörregler som bland annat förbjuder armbågstekniker. Man börjar tävla i D-klass med handskar, benskydd, väst och huvudskydd och vandrar sedan upp i C-, B- och slutligen A-klass där skydden droppar av tills endast handskarna är kvar. Titans har haft deltagare i flera D- och C-klasstävlingar med gott resultat.

Genom åren har thaiboxare ställt upp i alla möjliga tävlingsformer och rönt stora framgångar genom stilens enkelhet och fokus på effektivitet.Thaiboxning kännetecknas av en väldigt forcerande stil där man i princip aldrig backar utan ständigt söker kontakt med motståndaren. Trots detta är det än väldigt teknisk kampsport med mycket finess. Det finns tekniker för alla avstånd, från distanssparkar och slag till clinchen där man jobbar med knän och försöker vräka omkull motståndaren. Modern thaiboxning har lite mer fokus på boxningen än tidigare eftersom fler och fler västerländska fighters tar för sig i thaiboxningsringen. Man försöker också regelmässigt närma sig andra kontaktsporter för att kunna mötas under gemensamma regler, till exempel i K-1 (en professionell kickboxningsorganisation). I Titans strävar vi alltid efter ett öppet sinne och att prova nya vägar för att utvecklas.

Titans instruktörer har tränat med, och utbildats av, erkända fighters och instruktörer inom sporten som till exempel Jörgen Kruth, Joakim Karlsson, Waldo Zapata, Madeleine Wall, Larry Lindvall och Dan Karlsson men även andra skickliga utövare av stående fighting som till exempel Åsa Sandell, Richard Sylla, Fathi Mira, Jerome Huon med flera.

För träning i thaiboxningsgruppen  behöver du till en början bara bekväma träningskläder, men efter fyra veckor behöver du ha handskar, benskydd, tandskydd samt suspensoir om du är grabb.

Thaiboxning junior (11-15 år)

Juniorthaiboxningen skiljer sig egentligen inte mycket från vuxenträningen. Vi tränar grundteknik för slag och sparkar och knän, både på mittsar som partnern håller och med lätt kontakt mot varandra. Stor vikt läggs vid korrekt teknik för att förebygga skador. Thaiboxning är väldigt bra motorisk träning och ger en bra grundfysik, men vi kör även en del annan fysträning på passen. Ibland skojar vi till det med lite stafettävlingar för att göra fysen lite roligare och för att öka gemenskapen i gruppen. Efter träningen tackar alla varandra för god träning och berömmer varandra för något man gjort bra.

Det kostar ingenting att prova och det enda man behöver ha med sig är bekväma träningskläder samt en vattenflaska. Efter någon månad behöver man handskar, benskydd och tandskydd och kanske suspensoir om man är grabb. Allt går att köpa hos oss till bra priser.